Nedávno som
objavila tento jednoduchý recept na chlieb za pár minút a neviem si ho
vynachváliť. Zvládne ho naozaj každý, tak poďme na to.
Kedysi dávno som
piekla chlieb podľa klasických receptov, no popravde ma nikdy nebavila tá jeho
zdĺhavá príprava. Nekonečné kysnutie po príprave cesta, následne po prvom
kysnutí ešte ďalšie a potom desiatky minút v rúre. Nič na čo sa musí
dlho čakať nie je pre mňa a tak som sa myšlienok na domáci chlebík úplne vzdala.
Na tento som narazila úplne nečakane a popravde chlebík z neho ani
byť nemal. Je to recept na dokonalú chrumkavú pizzu, no pri zmene tvaru cesta z nej
dostaneme krásny, chutný chlieb. Väčšina z vás ma určite všetky suroviny
takmer vždy doma a tak ani jeho príprave nebude predchádzať zdĺhavý nákup.
Suroviny a postup
Na 1 dávku budete
potrebovať:
600 g hladká múka
00 špeciál
400 ml vody o izbovej
teplote, nie teplej
10 g klasického
droždia
soľ
Príprava cesta trvá
pár minút. Droždie si rozmrvíme v odmerke s vodou, zaťiaľ čo do
druhej v druhej miske si zmiešame hladkú múku so soľou. Následne
premiešame sypké suroviny s vodou s rozpusteným droždím a vypracujeme
hladkú hmotu. Takto pripravené cesto preložíme do pomúčenej misky a necháme
vykysnúť 2 hodiny. Následne cesto z misky vyberieme a vytvarujeme peceň
chleba, bagetu, alebo už spomínané pizze. V mojom prípade som piekla
chlieb a tak som cesto iba preložila na plech a nechala odpočívať
ešte ďalších 20 minút. Medzitým si vyhrejeme rúru na maximum, u mňa to
bolo na 250°C a na spodok vložíme pekáč/plech, ktorý necháme vyhriať. Chlieb
pred pečením potrieme vodou, aby sa krásne leskol a vložíme ho do rúry, kde
následne do spodného nahriateho pekáča nalejeme pohár vody, aby v rúre vznikla
para a chlieb krásne vyrástol. Chlebík pečieme pri maximálnej teplote iba
20 minút do zlatista, prípadne ho počas pečenia cez sklo skontrolujeme.
Po 20 minutách chlieb
vyberieme, preložíme na podložku a necháme vychladnúť. Počas prípravy
môžeme do cesta pridať rôzne semienka, slnečnice, či iné ochucovadlá a tým
chlebík variovať. Ja som raz do cesta prihodila chia semienka a čierne olivy,
čím nabral špecifickú príchuť olív, druhý krát som nasypala razcu so slnečnicovými semienkami a opäť bol výboroný. Tak teda veľa šťastia pri pečení a dobrú
chuť.
Žiadne komentáre