Aj keď hlavná
sezóna domácich jahôd dávnejšie skončila, dnes už toto ovocie nájdeme v supermarketoch
počas celého roka. Možno nie sú až tak chutné a dokonale sladké ako
domáce, v tomto prípade nám to až tak vadiť nebude a prípadné nedostatky
zachránime jednou, či dvoma lyžičkami cukru, alebo iného sladidla.
Príprava koláčika
je v celku jednoduchá aj pre menej zdatných cukrárov a nezaberie vám
veľa času. Táto dobrota sa skladá z veľmi jednoduchého a veľmi chutného
cesta a ovocnej plnky. Ja som zvolila jahody s rebarborou, ale vy
môžete použiť hocijaké iné ovocie ako napríklad jablká, hruška, čerešne, lesné
plody.... možností je až neuveriteľne veľa, preto si každý môže zvoliť príchuť,
ktorú má rád, alebo trošku zaexperimentovať.
Základné suroviny
na výrobu cesta:
300 gramov hladkej
múky
150 gramov
zmäknutého masla
60 gramov
práškového cukru
soľ, voda
Plnka čo záhradka
(supermarket) momentálne dala:
250 gramov jahôd
250 gramov
rebarbory
cukor, med, alebo
iné sladidlo od oka, podľa chuti
Príprava cesta: V miske si
miešame hladkú múku, cukor a štipku soli, do ktorých pridáme zmäknuté,
prípadne úplne rozpustené maslo a zhnetieme dokopy. Vzniknuté cesto si
rozdelíme na dve časti, z jednej vytvoríme korpus a druhou budeme
dozdobovať. Z „väčšej“ polovičky si vyvaľkáme približný kruh vo väčšej
veľkosti, ako máme formu, do ktorej ho budeme ukladať. Tip, aby sa vám cesto
nelepilo na valček, vložíme ho medzi dve vrstvy potravinovej fólie, kde ho vyvaľkáme.
Tým si uľahčíme aj následné prekladanie cesta do formy a prečnievajúce okraje
orežeme.
Náplň: Vopred si prichystané ovocie očistíme a stonky rebarbory ošúpeme po celej ich dĺžke. Jahody nakrájame na „sympatickú“ veľkosť, približne kocky o rozmere 2 cm. Rovnako budeme krájať aj rebarboru no v tomto prípade ja volím menšie kúsky hrubé 1 cm. Je to len na vás a vašich preferenciách, čo máte radšej. Nakrájané ovocie si vložíme do menšieho hrnca a zasypeme cukrom a necháme chvíľu povariť. Ovocie po chvíli pustí šťavu a cukor sa úplne rozpustí. Jeho množstvo môžeme pridať podľa chuti, avšak netreba sa ho báť, pretože rebarbora je dosť nakyslá a v spojení so sladkým cukrom sa ich chute krásne prepoja. Ak sa vám zdá, že vám to môže prihorieť, prilejeme trošku vody a na záver náplň zahustíme pridaním rozpusteného solamylu alebo cukrárskej želatíny v šálke vody alebo ovocnej šťavy. Konzistencia ostane tekutá, ale zároveň dostatočne kompaktná, aby nám z koláča pri servírovaní nevytiekla.
Pečieme: Do pripravenej nízkej
koláčovej formy vystlanej cestom nalejeme plnku a z odloženého cesta
vyváľkame plát, z ktorého nakrájame prúžky a vyskladáme mriežku na
povrchu, prípadne môžeme vykrajovať rôzne tvary, ktoré poukladáme na vrch.
Takto prichystaný koláč vložíme do predhriatej rúry na 200°C a necháme piecť
45 minút. Koláč nezabúdame počas pečenia kontrolovať a keď sa nám zdá
dostatočne zlatistý, vyberieme ho z rúry a necháme vychladnúť. Na
záver ho môžeme poprášiť práškovým cukrom a podávame.
Žiadne komentáre