Neviem, či som vôbec niekedy jedla marlenku z obchodu. Okrem toho, že je podľa mňa celkom drahá, je jej v tej krabičke strašne málo. Preto keď som našla tento recept a prvýkrát ho vyskúšala, už žiadnu inú ani nechcem. Výborná, mega sladká, ale presne taká, po akej som túžila a musím povedať, že hneď na prvý pokus sa podarila úplne dokonalá.
Recept je pomerne
jednoduchý a suroviny na prípravu sú nasledovné:
400 gramov hladkej
múky
200 gramov
práškového cukru (ale stačí úplne 175 gramov)
250 gramov masla
(1 kocka)
1 polievková
lyžica sódy bikarbóny
3 vajíčka
3 polievkové
lyžice medu
mlieko na
zriedenie cesta (približne 2 deci)
Krém: 375 gramov
masla (1 a pol kocky) a 2 plechovky klasického salka
Upečené „poschodia“
marlenky necháme vychladnúť na pečiacom papier, avšak pozor pri manipulácii,
pretože upečené pláty sú veľmi krehké a mohli by sa polámať. Všetky potom
orežeme na rovnaký rozmer, aby sme ich vedeli ukladať na seba a z orezaných
koncov spravíme neskôr rozdrvením jemnú posýpku na zdobenie.
Krém alebo spomínaná plnka koláča je veľmi jednoduchá. V miske si vyšľaháme zmäknuté maslo, do ktorého pomaly pridávame salko (sladené kondenzované mlieko) a spoločne šľaháme, čím je plnka hotová. Tú si rozdelíme na toľko častí, koľko vrstiev medových plátov máme a začíname vrstviť. Na každé upečené „cesto“ dáme jednu dávku krému a rovnako opakujeme s každým jedným poschodím. Na vrchu si s plnkou potrieme aj okraje, ktoré taktiež budeme posypávať s odloženým namrveným zbytkom z orezaných okrajov. Niekto na posypanie pridáva aj nasekané orechy, ale tie som radšej vynechala, keďže nie každý ich má rád. Vrch nakoniec dozdobím fŕkancami salka spolu s čokoládovou polevou a dezert je hotový. Takto pripravenú marlenku neodkladám hneď do chladničky, aby sa vrstvy plnky pekne vpili do cesta a marlenka bola chutnejšia. Dobrú chuť!
Žiadne komentáre