Sezóna medvedieho cesnaku je už pomaly v plnom prúde a keďže aj ja túto rastlinku veľmi rada zbieram a používam, pripravila som si pre vás jeden rýchly a jednoduchý recept.
Soľ s medvedím cesnakom rada používam do rôznych jedál, ako náhradu
klasickej soli a pokojne mi vydrží po celý rok, až do ďalšieho zberu. Množstvo
soli a medvedieho cesnaku dávam úplne od oka, podľa toho ako veľmi cesnakovú
chcem mať soľ. Približne jednu až dve hrste lístkov cesnaku rozmixujem na úplnú
kašu spolu s hrubozrnou morskou soľou. Tútu zmes, resp suchšiu kašu
rozprestriem na papier na pečenie a nechám sušiť v teplovzdušnej rúre (so
zapnutým ventilátorom) približne hodinku a pol na 90°C, všetko však
záleží aj od množstva. Počas pečenia (sušenia) soľ kontrulujeme a prehrabávame,
aby pekne preschla. Keďže po vychladnutí mám rada jemnú soľ a nie veľké
kryštály a zlepence, soľ ešte raz premixujem. Jemnosť si však viete zvoliť
podľa vlastných preferencií.
Žiadne komentáre